torsdag 14 februari 2013

Den moderna bondmoran laddar batterierna



Det är så jag brukar kalla mig. Moderna bondmoran. Och här bakas och hantverkas det för fullt. För mig är det avkoppling att ställa mig och göra en bröddeg, laga god mat eller sätta mig med en stickning och ibland en virkning. Lika självklart som att sätta mig vid datorn och göra layouter, bokföring, surfa mm. Leta nya recept och inspiration till bakning och stickning använder jag ofta datorn till. En tur i skidspåret blir det ibland. Har just kommit hem från en vecka i Sälen med mycket uteaktivitet. För min del blev det längdåkning medan övriga familjen körde utför. Yoga är också en bra aktivitet för den moderna bondmoran när hon behöver ladda sina batterier mellan yrkesarbete och rollen som snart tonårs mamma till två idrottsintresserade grabbar.
Det berömda fältkaffet är också en självklarhet att fixa till min kära bonde. Mysigt att ta fikakorgen med ut bland fälten och känna doften av nyskördat medan solen värmer härligt i kroppen. Hämta sina egna ägg till sockerkakan eller pannkakorna ja, detta är vardagen för mig.

Nu när jag får chansen att skriva i jubileumsbloggen vill jag slå ett slag för vår brödtävling med östgötska inslag och smaker där jag kommer att vara med och kora vinnaren.
Här är ett av mina favorit recept på limpor. Nu har jag ju svårt att mäta utan jag kör på en höft och ”tager vad man haver” från skafferiet.

8st Limpor
100 gr jäst
12 dl ljummet vatten
1 dl rapsolja
1 dl brödsirap
1½ tsk salt
ca 2 kilo mjöl ex grahamsmjöl + rågsikt/vetemjöl i bland köra jag med 4 sädesslag. Ibland skåpsrensning och då tar jag de mjölslattar som finns i skåpet. Blir oftast det godaste brödet.
Om man vill kan man ha i linfrön, solrosfrön och russin om man tycker det är gott.
1-2 tsk brödkrydda eller anis och fänkål brukar jag ta för att variera smaken på brödet.

Smula jästen och lös den i lite av vattnet. Ha i allt utom mjölet och blanda. Ha nu i mjölet, tänk på att degen ska vara ganska kladdig, det blir det bästa brödet. Jag använder hushållsmaskin och kör ca 4 min. Täck nu degen och låt jäsa i ca 40-45 min. Ta upp på bakbordet knåda den. Dela först i 2 delar och sen varje del i 4 delar, forma till 8 limpor. Lägg dessa i en långpanna. Nagga brödet eller snitta med en kniv. Jäs ytterligare ca 35 min. Sätt ugnen på 250grader. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk till 225grader och grädda i ca 35 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Lycka till!

                                               Maria Brozén ordf. Aska Hushållsnämnd