måndag 25 februari 2013

Ett jublande år

Naturligtvis är år 2013 speciellt för oss i Hushållningssällskapet Östergötland.
Det är inte många organisationer som har sina rötter så långt tillbaka som till år 1813. Men det har faktiskt vi!

Dåvarande kronprinsen eller kungen Jean Baptiste Bernadotte - Karl den 14:e Johan - satte fart på initiativ som tidigare tagits att bilda hushållningssällskap för att får stimulera landsbygdens och jordbrukets utveckling. Det var naturligtvis de ledande i länet som bemannade förvaltningsutskottet/styrelsen, landshövdingen var ordförande och adelsmän och godsägare samt kanske någon biskop  ingick.

Hushållningssällskapen har gjort väldig mycket nytta under sina flera hundra år, och har startat upp många angelägna verksamheter som kreditförsörjning, sjukvård, försäkringsverksamhet, kooperatin med mera. 

Allt detta beskrivs i den jubileumsbok som nu är klar, och som jag varmt kan rekommendera. Den kommer att delas ut till alla medlemmar, så se till att hålla er framme! Skribent är vår förre VD Lennart Svensson som belyser rötterna ända bort till 2013, men som framförallt beskriver de senaste 25 åren.

Det pågår också ett intensivt arbete för att uppmärksamma jubiléet på en rad andra sätt, där denna jubileumsblogg är ett exempel. Så titta gärna in här ibland under detta år!

Staffan Danielsson
Ordförande i Östergötlands läns Hushållningssällskap