måndag 26 augusti 2013

Nu är det äppeltider!



Äppelkaka med kolaglasyr
2 äpplen
50 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
50 valnötter

Kolaglasyr;
50 g smör
1 dl farinsocker
1 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, 24 cm diameter. Skala och klyfta äpplena.
Smält smöret och häll i mjölken. Ställ åt sidan. Vispa ägg och socker poröst. Häll i smör/mjölkblandningen. Rör ner mjöl och bakpulver.
Blanda.
Häll smeten i den smorda formen och stick ner äppelklyftorna och valnötter. Sätt in mitt i ugnen ca 40 minuter. Blanda kolasåsen i en gryta. Sjud sakta 2 minuter. Häll den omedelbart över den färdiga kakan. Stick gärna hål med en kniv så att kolaglasyren rinner in i kakan.

Sensommar 2013
Carolina
Matkonsult