Äppelkaka med kolaglasyr
2 äpplen
50 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
50 valnötter
Kolaglasyr;
50 g smör
1 dl farinsocker
1 msk mjölk
Sätt ugnen på
175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, 24 cm diameter. Skala
och klyfta äpplena.
Smält smöret och häll i mjölken. Ställ åt sidan. Vispa
ägg och socker poröst. Häll i smör/mjölkblandningen. Rör ner mjöl och
bakpulver.
Blanda.
Häll smeten i den smorda formen och stick ner
äppelklyftorna och valnötter. Sätt in mitt i ugnen ca 40 minuter. Blanda kolasåsen
i en gryta. Sjud sakta 2 minuter. Häll den omedelbart över den färdiga kakan.
Stick gärna hål med en kniv så att kolaglasyren rinner in i kakan.
Sensommar 2013
Carolina
Matkonsult