onsdag 19 juni 2013

Fårkväll på Näs gård

”Välkommen till en fårkväll vid Näs Gård Motala” löd en inbjudan från Aska hushållningsgille och Hushållsnämnderna. Och det kom intresserade från alla håll för att se de söta lammen.

Vi träffades vid fårbetet där Göran och Carin Nästorp tog emot. Göran berättade om sina 80 tackor och 140 lamm. De har två raser, Leicester och Gotlandsfår. Leicester är vita med lång svans medan Gotlandsfåren kan vara helsvarta till stålgrå. Göran berättade också att det bara finns helt vita Leicester i Sverige. Det var Jonas Ahlströmmer som tog in Leicester för deras ulls skull. Han berättade vidare att ungtackorna, de som föddes år 2012, får gå till nästa år innan de betäcks.

Därefter åkte alla fram till gården och samlades för en fikapaus i maskinhallen. Göran berättade om Näs Gård och att han haft mjölkproduktion, köttproduktion och potatisodling tidigare. Numer finns det bara får på gården. Tack och lov har fåren klarat sig trots att både varg och lo passerat inte alls långt bort. Då Hushållningssällskapet firar 200 år i år, bjöd Aska Huhållningsgille på goda tårtor.

Göran berättade också om ett ”fårår”. Första veckan i november betäcks alla tackor som man vill ha lamm efter. Efter 75 dagar gör man ultraljud och ser hur många foster det finns i tackan. Är det exempelvis 3 får tackan utfodring därefter. Allt noteras noga för vid lamningen har man nytta av att veta hur många lamm som ska komma ut. Tackorna är dräktiga i 5 månader.

-Det är en väldigt intensiv period, sa Göran. Jag sover kanske 3 timmar åt gången, när de lammar i mitten av april.

Lammen vägs, får selen och märks i öronen med årtal och löpnummer. Efter 60 dagar vägs lammen igen för att se hur mamman mjölkat. När lammen är 110 dagar  mönstras varje lamm. Man ser på hur lockig och glansig pälsen är, samt tar träckprov för att se om de har parasiter. Har de det behandlas djuret. Det är viktigt att kolla eventuella parasitangrepp för en del, som t.ex. Haemonchus är dödliga. Det finns flera andra sjukdomar och virusangrepp man bör ha uppsikt över. Vid försäljning av djur mellan gårdar är det mycket viktigt att djuren är helt friska. Man har även en riksbedömning av riktigt fina bagglamm. En lycklig uppfödare fick hela 60 000 kr för ett bagglamm förra året.

Under året som går klipps fåren 2 gånger på Näs, i september och i mars. Ullen säljer man till en uppköpare i Dalafloda. I september till mitten av november slaktas de djur som man inte ska behålla. Göran och Carin skickar sina djur till Linköping och efter bara två timmar är djuret slaktat och stressas därför inte upp. Skinnen saltas och skickas sedan till Tranås. I Tranås bereds skinnen i 34 olika steg, vilka kontrolleras av Länsstyrelsen. Berederiet följer svensk lag och använder därför inget klor i sin beredning, vilket man gör i andra länder. Ca 70 000 skinn bereds i Tranås varje år.

Carin och Göran har öppnat en gårdsbutik sedan två år tillbaka. Där säljer de sina skinn och skinnprodukter. I butiken finns också exklusiva inredningsprodukter från Paradisverken, Lene Bjerre Design, Artwood och textilier från Växbo lin. Lite kryddor till att krydda lammsteken finns också.

-Med rätt kryddor smakar lammköttet INTE kofta, sa Göran.


PS. Det händer mycket i Aska gille. Håll utkik på Hushållningsällskapets hemsida (På G) efter nästa aktivitet.

 Eva Carlsson



Kristina Andersson bjuder Siw Fransson på Hushållningssällskapets tårta.


                            
                 Ett vackert och mjukt flerfärgat skinn visas upp av Ulla, Carins mor.



                           
                                 Butiken ligger mycket vackert vid Vätterns strand.








                             I lammgömman får lammen extragott och nyttigt foder.