tisdag 2 april 2013

Hög tid för vårbruk - när släpper vintern sitt grepp?



Med vårbruk menar vi i dagligt tal den tid då vårsådden är i gång. Enligt en tidigare kollega och mångårig medarbetare startar vårbruket alltid under påsken oavsett när påsken inträffar. Utan att titta på tillförlitlig statistik så kan det nog stämma en del år och på vissa platser, dock inte i år. Under de 30 år som jag varit verksam i fältförsöksverksamheten i Östergötland har vårbruket fått en något förändrad karaktär såtillvida att längre tillbaka började man harva och så i en stor del av länet under samma vecka. Under de senaste 10-15 åren har tekniken och metoder utvecklats. Man kan nu så tidigare under vissa omständigheter, vilket gjort att vårbruket ofta är relativt utdraget och pågår ibland under en och halv månad. Vårbruket kan betraktas som tidigt när det börjar i mars, normalt i mitten på april och sent när det börjar i maj. 

Före vårsådden finns ofta möjlighet att sprida gödsel till höstsådda grödor och även stallgödsel på vallarna. Liksom för lantbrukarna blir det bråda tider för personalen i vår fältförsöksverksamhet när våren närmar sig. Det är en hel del förberedelser som ska göras för att ligga i startgroparna när sådden sätter igång. Alla små påsar med utsäde och gödsel till varje försöksruta skall vägas upp och märkas för att allt skall bli rätt och gå fort när det är dags för sådd och gödsling. 

Det är alltid en frustration och en väntan när det drar ut på tiden och man inte kommer igång med vårbruket. Allt arbete återstår men måste göras på kortare tid. Ett tidigt vårbruk gynnar i regel avkastningen och att skörden kan utföras under en gynnsam period på sensommaren.
Förutsättningarna för höstgrödorna i de västra delarna av länet där det varit kalla nätter och snötäcket varit borta under olika perioder är osäker men det är för tidigt att spekulera om innan grödorna börjat grönska och tillväxten startar. Situationen i de östra delarna av länet är den motsatta. Där har det varit ett sammanhängande snötäcke utan tjäle sedan i början på december, vilket kan orsaka angrepp av snömögel på höstsäden. 

Hur förhållandena för vårsådden blir beror på utvecklingen av vädret den kommande perioden. Kan man få göra sådden på en genomfrusen lerjord som torkat upp på ytan, är förutsättningarna de allra bästa. Rikligt med regn före och efter sådd brukar däremot aldrig vara gynnsamt. Men vi ser fram mot ett gynnsamt växtodlingsår som gynnar våra duktiga lantbrukare och fältförsöksverksamheten. 

Snart ute på försök igen!

Lennart Johansson
Försöksledare