måndag 15 april 2013

Hästar, hästar och åter hästar! Många olika sorter, men ändå en häst.



Jag har ”alltid” hållit på med hästar både som hobby och som yrke. Jag har också haft den stora lyckan att få lära känna så många ”hästmänniskor” inom alla kategorier och grenar. Därmed har jag fått inblick och förståelse för vad som krävs för att nå de olika mål man sätter upp för sin hästverksamhet.  Det kan vara att placera sig på tävling inom sin gren, föda upp sin egen häst, rida OS eller driva företag med hästen som grund.

Det jag har tagit med mig och som jag funderat på under alla år är varför vi hästmänniskor generellt sett samarbetar så lite för att lyckas med våra uppsatta mål. Etablissemang och tradition är ibland viktigare än framgång. Ovanifrån perspektivet har härskat alltför länge. Vi måste våga tänka annorlunda. Utan att för den skull välja bort det som är bra. Och vi måste låta praktikerna komma till tals genom att ta hjälp från dem som ”kan”! Samarbeta är min uppmaning, och då speciellt till hästföretagen.

Under 2009 fick jag möjligheten att börja arbeta på Hushållningssällskapet Östergötland. Kände inte till dem så mycket mer än att de verkat som ansvariga för sommarpremieringarna. Fick snart lära mig att Hushållningssällskapet arbetat för hästavelns främjande på många och olika sätt i hela landet.
Bl.a. vill jag nämna  att Hushållningssällskapen i Jämtland, Gävleborg, Västernorrland och Kopparberg var de som startade anstalten för uppfödning av avelshingstar av nordsvensk. 1904 upplät staten det tidigare skvadronchefsbostället Wången till sällskapen. 1976 förvärvar Hushållningssällskapet marken vid Hingstuppfödningsanstalten Wången av Domänverket. 1985 ombildas Hingstuppfödningsanstalten Wången till Stiftelsen Wången. Hur många av oss visste det?
Många andra län har också varit i framkant när det gäller häst som t.ex. Östergötland, Blekinge och Skaraborg.
Det finns säkert fler som jag inte är så uppdaterad om!

I Hushållningssällskapets regi fick jag möjlighet att verka som projektledare för Östgötahästar. Ett samverkansprojekt med syfte att driva en portal som nu är lanserad, www.ostgotahastar.se samt en årlig hästmässa på Mantorptravet. Det blev en rivstart med över 3000 besökare på mässan. Som inledning genomfördes ett politikerseminarie i samarbete med HNS och regionala hästforum som vi finansierade med medel från Leader Folkungaland, en part av Östgötahästar. Andra samarbetsparter är Vreta Kluster, där vi huserar till vardags, Mantorptravet, Mjölby Kommun, Östergötlands Varmblodsförening, Östergötlands Ponnysällskap och Ridsportförbundet i Östergötland. Alla med starka och drivkraftiga företrädare som vet vartåt vi ska. 

Tänk vilken möjlighet hästnäringen i Östergötland nu har att med gemensamma krafter visa upp de kompetenser och hästmaterial vi besitter!

Nu ska ni låta portalen jobba och ni hästföretagare använda alla de tjänster som är till för er. Inte minst branschregistret som ni kan registrera er för på hemsidan. Gör det nu!

Årets mässa med temat ”Fart och Fläkt” går av stapeln den 14 september, återigen på Mantorptravet så klart! Ni har väl redan noterat datumet i kalendern?

Människor, människor och åter människor. Många olika sorter men ändå en människa!

Anita Strömbäck



 



tisdag 2 april 2013

Hög tid för vårbruk - när släpper vintern sitt grepp?



Med vårbruk menar vi i dagligt tal den tid då vårsådden är i gång. Enligt en tidigare kollega och mångårig medarbetare startar vårbruket alltid under påsken oavsett när påsken inträffar. Utan att titta på tillförlitlig statistik så kan det nog stämma en del år och på vissa platser, dock inte i år. Under de 30 år som jag varit verksam i fältförsöksverksamheten i Östergötland har vårbruket fått en något förändrad karaktär såtillvida att längre tillbaka började man harva och så i en stor del av länet under samma vecka. Under de senaste 10-15 åren har tekniken och metoder utvecklats. Man kan nu så tidigare under vissa omständigheter, vilket gjort att vårbruket ofta är relativt utdraget och pågår ibland under en och halv månad. Vårbruket kan betraktas som tidigt när det börjar i mars, normalt i mitten på april och sent när det börjar i maj. 

Före vårsådden finns ofta möjlighet att sprida gödsel till höstsådda grödor och även stallgödsel på vallarna. Liksom för lantbrukarna blir det bråda tider för personalen i vår fältförsöksverksamhet när våren närmar sig. Det är en hel del förberedelser som ska göras för att ligga i startgroparna när sådden sätter igång. Alla små påsar med utsäde och gödsel till varje försöksruta skall vägas upp och märkas för att allt skall bli rätt och gå fort när det är dags för sådd och gödsling. 

Det är alltid en frustration och en väntan när det drar ut på tiden och man inte kommer igång med vårbruket. Allt arbete återstår men måste göras på kortare tid. Ett tidigt vårbruk gynnar i regel avkastningen och att skörden kan utföras under en gynnsam period på sensommaren.
Förutsättningarna för höstgrödorna i de västra delarna av länet där det varit kalla nätter och snötäcket varit borta under olika perioder är osäker men det är för tidigt att spekulera om innan grödorna börjat grönska och tillväxten startar. Situationen i de östra delarna av länet är den motsatta. Där har det varit ett sammanhängande snötäcke utan tjäle sedan i början på december, vilket kan orsaka angrepp av snömögel på höstsäden. 

Hur förhållandena för vårsådden blir beror på utvecklingen av vädret den kommande perioden. Kan man få göra sådden på en genomfrusen lerjord som torkat upp på ytan, är förutsättningarna de allra bästa. Rikligt med regn före och efter sådd brukar däremot aldrig vara gynnsamt. Men vi ser fram mot ett gynnsamt växtodlingsår som gynnar våra duktiga lantbrukare och fältförsöksverksamheten. 

Snart ute på försök igen!

Lennart Johansson
Försöksledare