onsdag 18 december 2013

Christoffer har ordet

Att leda en organisation som Hushållningssällskapet i Östergötland är en stor ära. Det ställer naturligtvis krav på att man ska bevara traditionen och stoltheten men samtidigt följa med i utvecklingen. Det som känns otroligt givande är den vilja att utveckla verksamheten som finns bland samtliga medarbetare inom organisationen. Jag känner mig trygg inför framtiden och stolt att vara en del av den!

Christoffer Anderson, vd




tisdag 10 december 2013

200 år firades med galastämning



Den 2 december var det final för jubileumsåret, det firades med en högtidssammankomst och extra stämma. Röda mattan var utrullad till de 115 gäster som samlades i Vreta Klusters nya aula, det var galastämning i hemtrevlig miljö. Vi bjöds på en välkomstdryck i loggans gröna färg med smörrebröd på östgötskt vis till.

Kvällen inleddes med visning av den nyinspelade jubileumsfilmen producerad av Jan Berglund. Där fick vi en överblick kring både dåtid och nutid och informerades om vad Hushållningssällskapet idag erbjuder.

Sedan berättade Lennart Svensson, f.d vd på Hushållningssällskapet, med stort engagemang om jubileumsboken som han skrivit samt visade bilder om Hushållningssällskapets historiska resa.

Efter en kort stämma där Staffan Danielsson avgick som ordförande och Bengt-Åke Karlsson valdes som ny blev det dags för kvällens höjdpunkt, nämligen prisutdelningarna.

För bästa vid 2012 års premieringar uppvisade 3-åriga svenska varmblodsston belönades ”Star of space” som ägs av Charlotte Frithiof och Tim Ahlin, Norrköping.

Bästa nordsvenska sto blev ”Pyret” som ägs av Kåre Gustafson, Emmetorp, Hällestad och ”Rosa-Li” utsågs till bästa ardennersto med Anna Lundberg, Linköping som ägare.

”Pölan” utsågs till bästa mjölkko av SLB-ras som ägs av Ann och Jonas Nilsson, Sonarp, Ydre, 153661 kg ECM

”Hildur” utsågs till bästa mjölkko av SRB-ras som ägs av bröderna Almérus, N Freberga 26, Motala, 120974 ECM.

Belöning för välskött lantbruk ur riksdagsman A Henricssons donation och minnesstiftelse tilldelades Tore Yderfors, Vagelö gård, Finspång.

Sissi Lilja, Sissi Liljas Ridutbildning Kommanditbolag, mottog priset årets hästföretagare ”för att med hög kompetens både som tränare, ryttare och pedagog utbildat ryttare upp till landslagsnivå både i dressyr och fälttävlan under många år”




Finspånga läns hushållningsgille blev årets gille, de erbjuder ett brett utbud året runt för flera målgrupper i medlemskåren. De är ett bra exempel på hur ett gille, efter sammanslagningen mellan hushållsnämnd och gille, blivit mer slagkraftigt och har god energi framåt.
Pris till offentligt kök gick till kostcheferna Anna Lundstedt, Vadstena Espen Rognstad, Ödeshög och Lovisa Andersson, Ydre ”för att ha etablerat lokala leverantörer till kommunens kök, och stärkt måltidens betydelse för gästen”.
 



Hushållningssällskapets medalj i förgyllt silver under kunglig krona gick till två medarbetare på Hushållningssällskapet.

Sven-Åke Rydell
”för skickligt och engagerat arbete i fältförsöksverksamheten till gagn för Östergötlands jordbruk”

Niclas Malm
”för skickligt och engagerat arbete med Hushållningssällskapets växtodlings- och försöksverksamhet”




Erik Månssons pris gick till Lars Askling, Gothia Redskap och Ekoväxt AB ”för att med glöd och kreativitet framgångsrikt ha utvecklat och marknadsfört avancerad teknik inom främst ekologiskt lantbruk”




Årets Östgötabonde korades, vilket är ett samarbete mellan Hushållningssällskapet och Länstidningen, till årets vinnare utsågs Catrin och Jan Siverskog, Evertsholms lantbruk, Söderköping. Motiveringen löd ”för mångårigt arbete med att framgångsrikt och uthålligt ha byggt upp en rationell och välskött grisproduktion med rapsgrisar som specialitet.” Övriga kandidater var Catarina och Jan Arvidsson, Kalvsjö gård, Motala och
Anne och Anders Johansson, Nässja gård, Motala. 


                                           (vinnarna i mitten)



Det blev en lyckad kväll som avslutades med en närproducerad buffé med både moderna och historiska inslag. Tack till alla som ställde upp och hjälpte till på olika vis!

Susanna Olofson, Hushållningssällskapet Östergötland


tisdag 22 oktober 2013

En förbundsdirektörs tankar



För drygt ett år sedan tillträdde jag tjänsten som förbundsdirektör. En av mina ambitioner var att omgående besöka de 18 Hushållningssällskapen för att bilda mig en uppfattning om verksamhet, personer och regionala förutsättningar. Sånär som på ett Hushållningssällskap lyckades jag också besöka alla Hushållningssällskapen redan under det första halvåret.
Besöken har på många sätt varit berikande och nyttiga för mig. Jag har fått ta del av och lära mig mycket om de olika Hushållningssällskapen och deras förutsättningar.
Även om det finns stora skillnader i verksamhet, ambitionsnivå och resurser är nog det mest påfallande, när jag summerar mina besök, hur lika de olika Hushållningssällskapen ändå är. Många sa till mig innan jag började tjänsten som förbundsdirektör att den var en spretig organisation med många viljor och där varje Hushållningssällskap skiljde sig från det andra. Och så är det till viss del. Samtidigt slår det mig hur mycket som är lika och gemensamt. 

Det är givetvis en stor skillnad i den verksamhet som Hushållningssällskapet i Norrbotten Västerbotten bedriver jämfört med den verksamhet som Hushållningssällskapet i t ex Kristianstad bedriver men ändå är det väldigt, väldigt mycket samma. Till exempel:
·         Alla Hushållningssällskapen har ungefär samma stadgar och samma ändamålsparagraf, det vill säga att utveckla landsbygden.
·         I princip alla Hushållningssällskap bedriver någon form av affärsmässig rådgivningsverksamhet och enligt samma affärsmodell.
·         Det finns en styrelse/förvaltningsutskott i alla Hushållningssällskap.
·         Vi har alla, numera, samma fina varumärke och logotype.
·         Det verkar också som att de olika Hushållningssällskapen har en förmåga att attrahera ungefär samma typ av medarbetare, dvs självständiga, kompetenta och nyfikna människor.
·         Vi delar en i många avseende likartad historia där varje Hushållningssällskap varit delaktig i att utveckla och stärka landsbygden.  Även om det både internt och externt ofta pratas om att det är stora skillnader mellan de olika Hushållningssällskapen påstår alltså jag att det är mycket mer som förenar än som skiljer sig åt mellan Hushållningssällskapen. Landets Hushållningssällskap delar samma historia, har samma affärsmodell, finns till för samma syfte, och det arbetar ungefär samma människor i de olika Hushållningssällskapen.  
Jag tror att vi lite oftare ska tänka på vad som är lika och förenar än vad som är olika och som skiljer de olika Hushållningssällskapen åt. Varje Hushållningssällskap är givetvis oberoende och självständigt men om vi lite oftare gör saker tillsammans och är beredda att hitta gemensamma lösningar så tror jag att alla Hushållningssällskap också blir mer framgångsrika och uppskattade.

Jesper Broberg

Förbundsdirektör
Hushållningssällskapens  Förbund






torsdag 17 oktober 2013

Högtidssammankomst

Vi vill avsluta vårt jubileumsår med en högtidssammankomst och extra stämma måndag den 2 december kl 17.00 i Nya aulan på Vreta Kluster. Ordförande är landshövding Elisabeth Nilsson. Förutom stämmoförhandlingar, filmvisning och prisutdelningar berättar Lennart Svensson, f.d. VD på Hushållningssällskapet om Hushållningssällskapet Östergötland 200 år. Avslutningsvis serverar vi en buffé baserad på närproducerade råvaror. Medlemmar inbjuds att deltaga till ett subventionerat pris 200 kr/person.

Varmt välkomna!

Anmälan till:  info.e@hushallningssallskapet.se eller på telefon 013-355300






Missa inte jubileumsboken!
Boken är rikt illustrerad med bilder och innehåller en del personliga episoder, som författare Lennart Svensson upplevt som växtodlingskonsulent och direktör för Hushållningssällskapet. Här finns även avsnitt som beskriver tidsandan och jordbrukets utveckling under de senaste 30 åren. Den innehåller en CD-skiva med film (ca 30 min) om Hushållningssällskapets historia, nutid och framtid. Medlemsförmån! Välkommen att hämta bok på Klustret, på gillesaktivitet eller att en rådgivare tar med den vid ett besök. Extraerbjudande: Ger du bort boken i julklapp så bjuder vi på ytterligare ett exemplar per medlem.





måndag 23 september 2013

Teckningstävling för yngre



Framtidens bondgård i Östergötland

Hur tror du att framtidens lantbruk ser ut när du blir stor? Vilka maskiner, djur och växter använder man då? Finns det någon ny uppfinning som bonden behöver?

Tävlingen vänder sig till alla barn i åldern 6-13 år som vill fantisera i bilder och bidra med nya idéer för framtidens bondgård i Östergötland. - Vi inom de gröna näringarna har mycket att lära av barns fantasi och uppfinningar, menar Helen Oscarsson som vill att ni barn berättar (på ert eget sätt) hur Vreta Kluster och Hushållningssällskapets kan arbeta med kunskap inom jordbruk och mat för landets framtid.

Uppdraget
Uppgiften är att rita och beskriva en maskin, djur, verktyg, växt eller något annat. Tävlingsbidragen bedöms både utifrån idé och utförande. Med idé menar vi en produkt, lösning, affärsidé eller tjänst som kan fungera, och som är ny.
Tävlingen är individuell men kan gärna genomföras som en klasstävling. Vi vill ha din teckning och gärna en beskrivande text vad som finns på bilden senast den 15 november. Bidragen skickas till Hushållningssällskapet Järngården 13, 59076 Vreta kluster eller info.e@hushallningssallskapet.se

Jury och bedömning
I juryn sitter Östergötlands landshövding, en forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, en lantbrukare, en tecknings/bildlärare och rådgivare från Hushållningssällskapet

Pris
Tävlingen delas i två åldersklasser (6-9 år resp. 10-12 år) och vinnarna får 1000 kr. Vinnaren får även, om man vill, bjuda sin klass på ett bondgårdsbesök. Hushållningssällskapet bjuder på fika och transport. Bidrag och vinnarna presenteras på Vreta Kluster och Hushållningssällskapets hemsidor samt i Medlemsmagasinet.

Vernissage
Teckningarna presenteras på Vreta kluster den 2 december och priset delas ut av landshövdingen. Tävlingen är ett led i Hushållningssällskapets 200-jubileumsfirande.

Vi ser framför oss många kul, nyskapande idéer och fantasifulla former!

Information: Hushållningssällskapet 0768-791510

onsdag 11 september 2013

Styra Höstmarknad

Söndagen den 8 september var det Höstmarknad med närproducenter hos Roth i Styra. Marknaden arrangerades för 6:e året i rad i samarbete med Östgötadagarna.
En varm och solig dag med många besökare förgyllde årets höstmarknad. Vi i Aska Hushållsnämnd deltog med att marknadsföra oss och Hushållningsällskapets 200 årsjubileum. Vi hade en utställning med mathistoria under 200-år där vi bland annat ställde ut  kokböcker och gamla köksredskap. Besökarna hade också möjlighet att köpa den fina jubileumsboken.

Under dagen kunde man köpa närproducerade produkter att ta med sig hem eller äta på plats.  Gamla lantbruksredskap visades upp också upp för besökarna.

Läs mer om Styra på www.rothistyra.se.

Maria Brozén Aska Hushållsnämnd


Vi vill också hälsa er välkomna på höstens aktiviteter i Aska Hushållsnämnd:

Ullkväll i Styra
Information om får, ull, skinn, spinning och tovning med prova-på-möjligheter.
Torsdag 10 oktober kl: 18:30 hos Roth i Styraden
  
Höstmiddag med tema Östgötamat
Trerätters middag med föredragshållare
Fivelstads församlingshem
Fredag 15 november kl: 18:30












måndag 26 augusti 2013

Nu är det äppeltider!



Äppelkaka med kolaglasyr
2 äpplen
50 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
50 valnötter

Kolaglasyr;
50 g smör
1 dl farinsocker
1 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, 24 cm diameter. Skala och klyfta äpplena.
Smält smöret och häll i mjölken. Ställ åt sidan. Vispa ägg och socker poröst. Häll i smör/mjölkblandningen. Rör ner mjöl och bakpulver.
Blanda.
Häll smeten i den smorda formen och stick ner äppelklyftorna och valnötter. Sätt in mitt i ugnen ca 40 minuter. Blanda kolasåsen i en gryta. Sjud sakta 2 minuter. Häll den omedelbart över den färdiga kakan. Stick gärna hål med en kniv så att kolaglasyren rinner in i kakan.

Sensommar 2013
Carolina
Matkonsult
 




måndag 19 augusti 2013

Skördedags!

Årets höjdpunkt för både lantbrukare och rådgivare. Under säsongen har man gjort vad man kan för att få till bra grödor. Nu kommer facit på om det lyckats. Det är alltid kul att få samtal från lantbrukarna när de sitter på tröskan och grödorna överträffar förväntningarna. Nu är det ju inte alltid så och om det blir ett bakslag är det starten på en diskussion om vad som kunde gjorts på annat vis. I skrivande stund har den soliga perioden i juli/augusti avbrutits av en ostadig period med regn som stört skördearbetet. Hoppas att prognosmakarna har rätt den här gången för nu spår de stabilare väder igen.

Jag har inte fått så många signaler om skörden ännu men några axplock av ekologiska grödor; bra vitklöverfröskörd, höstraps som överträffade förväntningarna, ojämn råg som inte gav som tänkt, goda timotejfröskördar. Blir det torkväder nu så är de flesta grödorna mogna och det kommer att rulla många tröskor över fälten framöver.

Jobbar man med fältförsök som jag är det en extra krydda att invänta skörden. Ska de visa några intressanta resultat i år? Håller teorierna eller måste jag ompröva de tankar jag hade när vi la upp försöket? Jag var häromdagen och kollade upp mina radhackningsförsök på Tegneby gård utanför Linköping. I vårveteförsöken var det intressanta skillnader vad gäller stråstyrkan i de olika leden med breda radavstånd. Det ska bli intressant att se vad skörden säger. Bredsådd rad på 50 cm ser lovande ut!

Per Ståhl, rådgivare ekologisk produktion


Foto: Sven-Åke Rydell






måndag 5 augusti 2013

Årets sommarresa




Även i år hade Finspånga Läns hushållningsgille en sommarresa tillsammans med Risinge hembygdsförening. Första stoppet på årets resa var vid Haddebo 5 kilometer väster om Hjortkvarn.

Där blev gruppen inbjuden att besöka Per och Elisabeth Hembergs privata bostad. Ett livsverk där en gammal Karolinergård har byggts upp från grunden enligt gamla metoder. Per Hemberg berättade om det stora äventyret att genomföra detta stora projekt.

Strax intill Karolinergården intogs förmiddagskaffet i Vita Krala. En byggnad från sent 1700-tal som holländarna Frank Kerssens och Chris Renet driver Bed & Breakfast och restaurang. Ett projekt där ständig renovering pågår. Paret tröttnade på trängseln i Holland och nappade på köpet av fastigheten mitt ute i ingenstans. Något de aldrig har ångrat trots allt slit med det fallfärdiga huset.

Vitterhetsakademins storslagna slott Stjärnsund fick också ett besök. En mycket duktig guide lotsade besökarna runt i byggnaderna. Slottet har anor sedan 1630-talet. Dåvarande ägare var Johan Oxenstierna. 1785 köptes godset av Olof Burenstam. Slottet var illa åtgånget och Olof lät bygga nuvarande slott som stod klart 1808.

Stjärnsund har sedan haft både kungliga och privata ägare. Under brukspatron Knut Cassel byggdes det upp en stambesättning av Svensk Rödbrokig Boskap. Denna besättning blev vida berömd och användes för avel. Det kan man i dag se på alla diplom som finns i annexets herrum.

Den sista ägaren Augusta Cassel var barnlös och sålde jorden och skogen till Uppsala Universitet, men vid sin död 1951 hade testamenterat slottet till Vitterhetsakademin.

Resan avslutades med att besök i Bastedalen Kinapark. En oas där lugnet råder, om det inte är en busslass med passagerare från Finspång som invadera dalen.

En fin utflyktsdag där vädret var på sitt bästa humör. God mat vid Stjärnsund, kaffe vid Vita Krala och Kinaparken och en chaufför som rattade oss med säker hand genom det vackra landskapet, det fanns inget mer att önska.

Text och bild: Monica Blomberg

 Frank Kerssens hälsar välkommen till Vita Krala






Karolinergården i Haddebo, Per Hembergs livsverk. De 360 brädorna i husets   ytterpanel har Per själv hyvlat för hand.




 Stjärnsunds vackra slott




 Lusthus i Kinaparken







Glada bussresenärer från Finspång